בישראל חלה על כל בעל רכב חובת ביטוח רכב בסוג פוליסה שנקרא "ביטוח חובה לרכב". על הנוהג ברכב חלה חובה לוודא שאכן יש ביטוח כזה לרכב שהוא נוהג בו ושהביטוח מכסה אותו והוא בתוקף
אם אתם נוהגים ברכב – בין אם הוא שלכם ובין אם שאלתם או שכרתם אותו – חלה עליכם חובה לוודא שהוא מבוטח במה שנקרא "ביטוח חובה".
ללא ביטוח כזה, אתם חשופים בפני תביעות גוף ורכוש, שעלולות להגיע לכדי מיליוני שקלים, במקרה בו תהיו מעורבים בתאונה שתגרם באשמתכם. אם אין לכם ביטוח כזה, עליכם לפנות לסוכן ביטוח ולקנות פוליסה לרכב, ולא לנהוג ברכב לפני שעשיתם זאת.
מהו ביטוח חובה?
על מנת להבטיח כיסוי ביטוחי הולם ומתאים לכל אדם שנפגע בתאונת דרכים, יצרה המדינה תאגיד ביטוח ציבורי בשם קרנית, שמבטיח פיצוי על נזקי גוף לנפגעי תאונות דרכים.
זאת, במקרה שבו אין לנפגע את מי לתבוע: אם נפגע למשל בתאונת פגע וברח, אם לפוגע אין ביטוח או שהחברה שבטחה אותו נמצאת בפרוק.
כיסוי ביטוח חובה נקבע על ידי המדינה – לא הפרמיה
פוליסת חובה לרכב מבטיחה כיסוי בגובה מסוים, אחיד, ולא משנה איפה קניתם את הפוליסה ובאיזו חברה. הפרמיה, לעומת זאת, נקבעת על ידי כל חברת ביטוח והיא עושה זאת לפי הבנתה: אם אתם גרים בתל אביב, מעל גיל 50 ונוהגים 30 שנים, הפוליסה שלכם תהיה נמוכה יותר משל נהג עם פחות ניסיון, שגר באזור אחר בארץ, למשל.
במקרה תאונה, מה קורה אם נוהגים ללא ביטוח חובה?
אם אין לכם ביטוח, והייתם מעורבים בתאונה בה אתם אשמים, הנפגעים יתבעו בראש ובראשונה את חברת קרנית, כדי לקבל את הפיצויים שמגיעים להם, הוצאות שיקום, בין השאר, ופיצויים נוספים.
קרנית, מצידה, תתבע אתכם, כדי שתפצו אותה על הנזק שנגרם לה. למותר לציין שלא תמיד זה יסתכם בכך, כיון שנפגעי התאונה עלולים לתבוע אתכם ישירות, לדוגמא על נזקי רכוש. האם תהיו יכולים לממן למשל מרצדס חדשה למישהו שפגעתם בו?
דבר לא פחות חשוב לדעת הוא שאתם – כמי שנהגו ברכב ללא ביטוח – לא תוכלו לתבוע את חברת קרנית. כך אתם למעשה נפגעים פעמיים, אם אין לכם ביטוח חובה: אתם לא מכוסים על ידי ביטוח כלשהו, ומצד שני, אתם נתבעים לפצות את "קרנית".
מה קורה אם נתפסתם נוהגים ברכב שאין לו ביטוח חובה בתוקף?
העברה בה מדובר היא עברה מסוג העברות הכלכליות: אף אחד לא ישלח אתכם לבית סוהר על העברה הזו, אבל נקיים מעונש לא תצאו.
ראשית, יש להניח שיוטל עליכם קנס בגין העברה. דבר שני, אתם בהחלט עלולים למצוא את עצמכם בבית משפט, מול שופט שעלול להטיל עליכם לא רק קנס, אלא גם שלילת רישיון נהיגה לתקופה ארוכה, אף של שנה, הכול, בהתאם להיסטוריה האישית שלכם ולנסיבות, כמובן.
השאירו תגובה